BREEAM Excellent – Strawbale extension

Loadbearing strawbale extension with loft conversion and retrofit technologies.

The brief for this Strawbale loadbearing build in Richmond was to design a new single storey side extension and loft conversion. The redevelopment was to house a new family bathroom, sauna and TV room. The clients wanted to do this in the most sustainable way possible. Because of this loadbearing strawbale was the obvious choice.  Straw is a low impact waste material, extremely thermally and acoustically efficient and  structurally strong. It is also breathable, natural, healthy, cheap and fun to build with. Furthermore if used as a loadbearing element, (just like big bricks) it can save a considerable sum on saved timber costs.

Self Build

It was important for the clients to be able to take part in the build themselves. With straw this is especially relevant as this is easily achieved. In fact, due to the simplicity of the natural materials, the strawbale walls, lime render and plaster were all run as courses open to the public. See our favourite strawbale builders here and here. In addition this not only saved the client money, but helped to educate people about strawbale buildings, was very rewarding and lots of fun too!

The side extension was built with shallow breathable foamglas, brick and limecrete foundations. Above this the breathable strawbale walls rendered and plastered in lime, topped off with a living roof. All natural finishes were used in the construction. The bathroom incorporated a compost toilet, wet room and spa bath. The sauna next door is powered by 2 sets of Photovoltaics on the roof, which also power the rest of the house. There is a Thermodynamic panel to heat hot water all year round and a rainwater harvester.

The loft was re-insulated, a new staircase fitted and storage built into the eaves. This Strawbale loadbearing build in Richmond achieved ‘Excellent’ as a BREEAM rating.

See some of our other Strawbale projects here and here.

 

Other Residential Projects

Georgian house refurbishment

This stunning Georgian property required a full refurbishment and extension to change it from flats back into a single dwelling. Packed full of beautiful original features and re-modelled by Cave to open up the dark basement spaces and inefficient circulation throughout the building to re-establish the flow through and character of this charming building.Continue reading

New Build Detached Property in Kingston

New build detached property in Kingston, Surrey. Designed to Code for Sustainable Homes level 4. This large family home creates multiple living spaces which open up onto the garden and generous bedroom accommodation to adapt over the lifetime of the family.Continue reading

Grade II Listed School House Refurbishment

This was a lovely project in Richmond, a Grade II listed school house refurbishment. The building is divided into Maisonettes and retains many of it's original features.Continue reading

Coombe extension & refurb'

This project is just finished and involved a full refurbishment throughout as well as extensions to both rear, side and roof, to create a stunning new family home.Continue reading

New Build Eco Kit House

This project is on an Island in the Thames that regularly floods. The brief from the client was to demolish the existing bungalow and replace it with a new large sustainable home, with improved levels of insulation and efficiency.Continue reading

Wimbledon Luxury Eco Refurbishment

This project is on site at the moment and the brief was to totally transform the existing 3 bed detached property into a luxury 7 bedroom family home with generous living accommodation and a new detached double garage.Continue reading

Breathable timber frame extension, Surbiton.

Breathable timber frame extension, using natural materials and super insulated to provide a bright, spacious, healthy building with high thermal and acoustic efficiency as well as naturally regulated humidity levels and naturally anti-bacterial finishes.Continue reading

Surbiton side return

The clients of this project required a new side return and rear extension to give them a bigger kitchen, utility room, wc and family space out onto their garden.Continue reading

Rose Cottage

This small, yet perfectly formed project created a new rear extension to Rose Cottage. Providing space for a new large and light kitchen and garden room whilst freeing up space in the existing property for a music room, shower room and large lounge.Continue reading