Breathable timber frame extension, Surbiton.

The design brief for this project was to create a large timber frame eco extension. The new extension was to house a new kitchen, dining, lounge area with WC at ground floor level. The new extension roof would be a living roof. A new bathroom on the 1st floor and a new loft room with ensuite in the roof. The new roof dormer would be fitted with PV’s to generate electricity for the home. Everything was to be sustainable, using breathable natural materials and to be as energy efficient as possible. Cave and the clients worked closely together to choose the right materials and finishes. The best thermal efficiency possible was attained without going over budget.

Timber Frame

The most affordable and sustainable solution in this case, was to build a timber frame extension. This was massively insulated externally and between the frame. In all we used 270mm of wood fibre insulation with a lime render externally and clay board and clay plasters internally with a white lime wash finish. The floors were suspended timber to minimise the use of concrete with 200mm wood fibre insulation between the joists and 60mm wood fibre insulation over the joists. Finished with strandboard T&G deck and timber floors.

The roof of the extension was again massively insulated and covered with a living roof to mitigate heat gain in the summer months, as well as large overhangs to help with summer shading.

The extension is now a really warm, bright and healthy space. The clients have a lovely wood burner for a little heat top up during the winter months, but the space keeps the heat so well it is more for the visual effect than a need for warmth.

The loft room and ensuite are similarly well insulated, bright and spacious. The house is now transformed into a lovely, warm and healthy home that will serve the clients and their family well, long into the future.

Other Residential Projects

Georgian house refurbishment

This stunning Georgian property required a full refurbishment and extension to change it from flats back into a single dwelling. Packed full of beautiful original features and re-modelled by Cave to open up the dark basement spaces and inefficient circulation throughout the building to re-establish the flow through and character of this charming building.Continue reading

New Build Detached Property in Kingston

New build detached property in Kingston, Surrey. Designed to Code for Sustainable Homes level 4. This large family home creates multiple living spaces which open up onto the garden and generous bedroom accommodation to adapt over the lifetime of the family.Continue reading

Grade II Listed School House Refurbishment

This was a lovely project in Richmond, a Grade II listed school house refurbishment. The building is divided into Maisonettes and retains many of it's original features.Continue reading

Coombe extension & refurb'

This project is just finished and involved a full refurbishment throughout as well as extensions to both rear, side and roof, to create a stunning new family home.Continue reading

New Build Eco Kit House

This project is on an Island in the Thames that regularly floods. The brief from the client was to demolish the existing bungalow and replace it with a new large sustainable home, with improved levels of insulation and efficiency.Continue reading

Wimbledon Luxury Eco Refurbishment

This project is on site at the moment and the brief was to totally transform the existing 3 bed detached property into a luxury 7 bedroom family home with generous living accommodation and a new detached double garage.Continue reading

Surbiton side return

The clients of this project required a new side return and rear extension to give them a bigger kitchen, utility room, wc and family space out onto their garden.Continue reading

BREEAM Excellent - Strawbale extension

BREEAM excellent, loadbearing strawbale build with all natural finishes, compost toilet, photovoltaics, thermodynamic panels and rainwater harvesting. Continue reading

Rose Cottage

This small, yet perfectly formed project created a new rear extension to Rose Cottage. Providing space for a new large and light kitchen and garden room whilst freeing up space in the existing property for a music room, shower room and large lounge.Continue reading