Utrecht

Refurbishment and re-build to existing workers cottage in Utrecht.

This project involved restructuring the existing layout to make better use of the space without increasing the existing footprint. The rear extension had badly deteriorated and needed removing. The extension was then re-designed and replaced with a new timber-frame construction. This gave the opportunity to clarify the floor plan and create direct access to the rear garden. The existing patio between the bathroom and living room was retained allowing for maximum daylight into the living room and circulation spaces.

Sustainable measures included a high level of insulation to the roof structure and walls. The timber frame construction requires less foundation works, i.e. less concrete, as well as the Cedar façade timbers requiring no treatment.

Other Residential Projects

Georgian house refurbishment

This stunning Georgian property required a full refurbishment and extension to change it from flats back into a single dwelling. Packed full of beautiful original features and re-modelled by Cave to open up the dark basement spaces and inefficient circulation throughout the building to re-establish the flow through and character of this charming building.Continue reading

New Build Detached Property in Kingston

New build detached property in Kingston, Surrey. Designed to Code for Sustainable Homes level 4. This large family home creates multiple living spaces which open up onto the garden and generous bedroom accommodation to adapt over the lifetime of the family.Continue reading

Grade II Listed School House Refurbishment

This was a lovely project in Richmond, a Grade II listed school house refurbishment. The building is divided into Maisonettes and retains many of it's original features.Continue reading

Coombe extension & refurb'

This project is just finished and involved a full refurbishment throughout as well as extensions to both rear, side and roof, to create a stunning new family home.Continue reading

New Build Eco Kit House

This project is on an Island in the Thames that regularly floods. The brief from the client was to demolish the existing bungalow and replace it with a new large sustainable home, with improved levels of insulation and efficiency.Continue reading

Wimbledon Luxury Eco Refurbishment

This project is on site at the moment and the brief was to totally transform the existing 3 bed detached property into a luxury 7 bedroom family home with generous living accommodation and a new detached double garage.Continue reading

Breathable timber frame extension, Surbiton.

Breathable timber frame extension, using natural materials and super insulated to provide a bright, spacious, healthy building with high thermal and acoustic efficiency as well as naturally regulated humidity levels and naturally anti-bacterial finishes.Continue reading

Surbiton side return

The clients of this project required a new side return and rear extension to give them a bigger kitchen, utility room, wc and family space out onto their garden.Continue reading

BREEAM Excellent - Strawbale extension

BREEAM excellent, loadbearing strawbale build with all natural finishes, compost toilet, photovoltaics, thermodynamic panels and rainwater harvesting. Continue reading

Rose Cottage

This small, yet perfectly formed project created a new rear extension to Rose Cottage. Providing space for a new large and light kitchen and garden room whilst freeing up space in the existing property for a music room, shower room and large lounge.Continue reading